CBdíly.cz

Šetříte na pneumatikách? Děláte chybu!

Šetříte na pneumatikách? Děláte chybu!
25.10.2022

Jezdím jen po městě, proč bych měl utrácet za drahé pneumatiky? Nebo – v létě dojedu ty zimní. Tak tohle byste neměli říkat nikdy.

Je pravda, že kvalitní pneumatiky dokážou udělat do domácího rozpočtu pěknou díru, ale na druhou stranu se to rozhodně vyplatí. Proč si rozmyslet, kdy, kde a jaké pneumatiky kupujete?

Starší a sjeté pneumatiky snižují bezpečnost jízdy

 
Jsou produkty, které stářím získávají na ceně. Třeba taková whisky. Čtyřletá ještě za moc nestojí, ale osmiletá už se docela dobře dá pít. Ovšem když vám bude někdo v bazaru zkoušet prodat pneumatiky, které jsou úplně nové, jenom 8 let ležely ve skladu, raději jděte o dům dál.
Pneumatiky jsou totiž ze směsi gumopryže, která postupně puchří. Tím se zhoršují jízdní vlastnosti a snižuje bezpečnost jízdy. Odborníci tvrdí, že byste neměli kupovat pneumatiky starší 4 let a to je taky doba, kdy je potřeba vyměnit pneumatiky, i když je třeba ještě nemáte úplně sjeté. Rok výroby snadno zjistíte na boku pneumatiky.
Nebezpečí nových pneumatik staršího data výroby je taky v tom, že nevíte, kde a jak se skladovaly. Mohly být celou dobu ve skladu, ale stejně tak třeba někde venku, na slunci. Vystavení povětrnostním podmínkám životnost pneumatik také snižuje, i když se na nich zrovna nejezdí. Proto nedoporučujeme brát pneumatiky z autobazarů, kde se často skladování nevěnuje dostatečná pozornost.
To, jak moc jsou pneumatiky sjeté, si můžete zkontrolovat sami. Pokud zjistíte, že je zejména u zimních pneumatik hloubka dezénu menší jak 4 mm, je na čase je vyměnit.

Zavedené značky pneumatik vyhrávají v testech bezpečnosti

 
Teď už máte nejspíš jasno, proč pneumatiky nekupovat v bazaru. Ale jsou opravdu rozdíly mezi výrobky různých značek? Vyplatí se investovat do drahých pneumatik?
Na tyto otázky každoročně odpovídá řada testů. Nejvíce se zmiňuje německý ADAC, který má dlouhou tradici. V loňském roce se věnoval nejen zavedeným evropským značkám typu Continental Barum nebo Pirelli, ale i těm čínským (Nankang). Pneumatiky se hodnotily při jízdě na mokré vozovce a u čínských výrobků byla naměřená brzdná dráha delší někdy až o 10 metrů oproti nejlepším evropským značkám.
Jiné testy zase ukázaly, že levnější čínské pneumatiky při jízdě dost hlučí a mají vyšší a rychlejší opotřebení.

Všechna tato fakta říkají jedno. Na pneumatikách se šetřit nevyplatí. A pokud chcete sehnat kvalitní, ale cenově dostupnou pneumatiku, je nejlepší se obrátit na autorizované dealery. Ti vám poradí, jaké pneumatiky jsou nejvhodnější pro vaše auto a váš styl jízdy. Druhá varianta je objednat si pneumatiky u nás. V našem sortimentu pneumatik jsou jen ověřené značky, v různém cenovém rozpětí, takže si můžete vybrat model, který je vhodný pro vaše auto i vaši peněženku.


Nepropásněte naše slevové akce a novinky

Zadejte Váš e-mail, klikněte na Odebírat a my Vám pravidelně zašleme výběr toho nejzajímavějšího ze světa Škoda Originálních náhradních dílů.