CBdíly.cz

Jak se orientovat ve značení pneumatik?

Jak se orientovat ve značení pneumatik?
01.11.2021

Potřebujete sehnat pneumatiky na přezutí a rozhodli jste je tentokrát objednat sami přes internet? Pak se vám bude hodit náš průvodce značením pneumatik.

Potřebujete sehnat nové pneumatiky na přezutí a rozhodli jste je tentokrát objednat sami a přes internet? V tom případě se vám bude hodit náš průvodce značení pneumatik.

Základní značení – velikost, index zátěže a rychlostní index

Každá pneumatika má na boční straně řadu symbolů, které slouží k popisu jejích vlastností.

Parametry, podle kterých se budete při koupi orientovat, jsou hlavně šířka pneumatiky, průměr ráfku, rychlostní index a index zátěže. Ideální je řídit se informacemi od výrobce auta, které máte ve velkém technickém průkazu.

Jak přesně značení pneumatiky vypadá?

Teď se můžete zvednout a jít si prohlédnout (a případně vyfotit) stávající pneumatiky vašeho auta. Značení hledejte na boku pneumatiky. Bude vypadat nějak takto:

205/55 R16 91 T

První číslo značí šířku pneumatiky v milimetrech, druhé za lomítkem poměr výšky pneumatiky k její šířce, v procentech. Ve výše uvedeném příkladě to znamená, že výška je 55 % ze šířky pneumatiky, bude to tedy 112,75 mm.

Písmeno R říká, že se jedná o radiální typ konstrukce pneumatiky (setkat se můžete ještě s diagonálním typem – D a bias belted – B, který už se ale skoro nevyrábí).

Číslo 16 je průměr ráfku v palcích a pohybuje se od 13 do 23 palců (nejčastěji ale kolem 16-20 palců, velké rozměry jsou pro SUV a malé pro auta typu Volkswagen Polo).

Poslední dvě značky určují index zátěže (nosnostní index) a rychlostní index. Nosnostní index se pohybuje od 50 do 124 a udává, jaké maximální zatížení může jedna pneumatika unést. Hodnoty nosnostního indexu platí pro všechny pneumatiky bez ohledu na značku nebo zemi původu. Vybírejte vždycky pneumatiky, jejichž index zátěže odpovídá nebo je o něco vyšší než hodnota uvedené ve velkém techničáku.

Rychlostní index udává, na jakou maximální rychlost je pneumatika přizpůsobená. Nejčastěji se používají rychlostní indexy T (do 190 km/h), H (do 210 km/h), V (do 240 km/h), W (do 270 km/h), Y (do 300 km/h) a ZR (přes 240 km/h). S nižším rychlostním indexem než T se dnes už prakticky nesetkáte.

Další údaj, který na pneumatice najdete, začíná písmeny DOT. Pro vás bude důležité poslední čtyřčíslí, které značí datum výroby. Například 3517 znamená, že pneumatika byla vyrobená v 35. týdnu roku 2017. Malá poznámka, pneumatiky by neměly být starší 4 let, pak už se mění jejich vlastnosti a jízda nemusí být bezpečná.

Poslední věc, na kterou byste se měli zaměřit, je to, zda jde o letní nebo zimní pneumatiky. Zimní poznáte jednoduše podle symbolu vločky.

Jak je vidět, značení pneumatik není žádná velká věda. Pokud ale stále váháte, co vybrat, stačí prohlédnout naši nabídku pneumatik a vybrat ty, co vám padnou.


Nepropásněte naše slevové akce a novinky

Zadejte Váš e-mail, klikněte na Odebírat a my Vám pravidelně zašleme výběr toho nejzajímavějšího ze světa Škoda Originálních náhradních dílů.