CBdíly.cz

Zimní pneumatiky a rozmrazovače zámků. Stačí to jako příprava auta na zimu?

Zimní pneumatiky a rozmrazovače zámků. Stačí to jako příprava auta na zimu?
02.11.2021

Jak připravit auto na zimu? Nejsou to jen zimní pneumatiky nebo nemrznoucí směs v odstřikovačích. Přečtěte si náš seznam a třeba najdete něco, na co zapomínáte.

Jak připravit auto na zimu? Jestli jste zkušený řidič, nejspíš mávnete rukou s myšlenkou, že je to jasné. Během října nebo listopadu stačí přece jen přezout na zimní pneumatiky, vyměnit kapalinu v ostřikovačích a hotovo. Zbytek se řeší až když to vypadá na celotýdenní mrazy nebo sněžení. Ale nebylo by lepší si pro jistotu zkontrolovat i ty drobnosti a včas nakoupit vhodnou autochemii? Aspoň pak budete v klidu, když uhodí mrazy. Podívejte se na náš seznam a třeba tam najdete něco, na co každou zimu zapomínáte.

Bezpečná jízda ve městě i na sněhu

To, že zimní a letní pneumatiky mají jiné vlastnosti, a pokud chceme jezdit bezpečně, měli bychom je měnit, je nejspíš většině řidičů jasné. Výměnu letních pneumatik za zimní nám ale ukládají i předpisy. Dle §40a zákona 361/2000 Sb. mají řidiči povinnost použít zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do 31. března, pokud:

  • je na silnici souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza,

  • lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza.

Je možné, že když bude v listopadu teplo, vy nepřezujete a náhodou vás vyhmátne kontrola, tak pokutu nedostanete. Ale lepší je neriskovat, než čekat, že policista bude mít zrovna dobrou náladu.

Při výměně pneumatik dodržujte pravidlo 4:

  • přezout všechna 4 kola

  • hloubka dezénu musí být aspoň 4 mm

  • pneumatiky maximálně 4 roky staré

Někdo doplňuje používat zimní pneumatiky jen 4 měsíce v roce, ale to už je na vašem zvážení. 

Měli byste také vědět, že úseky silnic, označených jako C 15 a označené „Zimní výbava,“ vyžadují nazutí zimních pneumatik po celý rok. Jedná se zejména o horské oblasti, kde je zvýšená pravděpodobnost výskytu souvislé vrstvy sněhu nebo ledu. Pokud se na horách budete pohybovat častěji, určitě se vyplatí investovat i do sedících řetězů a vozit v autě lopatku a smetáček na odházení a odmetení sněhu. 

Zbavte se zamrzlých oken a dveří 

Pokud máte k dispozici garáž, jste v zimě v pohodě. V případě venkovního stání byste měli mezi svou povinnou výbavu přípravky na rozmrazování oken i dveří, aby vás po ránu nepřekvapilo namrzající mrholení, které z auta udělá jednu velkou ledovou kouli. Námraza sice jde seškábat i věrnostní kartičkou z Ikei, ale kombinace rozmrazovače a kvalitní škrabky to zvládne rychleji. Rozmrazovač navíc funguje i jako prevence.

Nezapomeňte taky na doplnění nemrznoucí směsi do ostřikovačů. Výměnu udělejte ideálně ještě v době, kdy je nad nulou. Doporučujeme pořídit si kvalitní přípravky, které jsou šetrné nejen ke sklům, ale i ke stěračům. Můžete si koupit už předem namíchanou směs, nebo koncentrát. U něho dodržujte správné ředění, jinak místo rozmrznutí oken dosáhnete jedině toho, že tam budete mít další namrznutou vrstvu. A když už budete nakupovat, rovnou vyměňte stěrače. Buď jen gumičky, nebo rovnou celá ramínka. Zkontrolujte, jestli dobře doléhají a stírají, protože řešit rozmazanou směs po okně v době zimních inverzí, kdy je mlha, to je něco, co fakt nechcete.

Investujte do ochrany laku

K přípravě auta na zimu by mělo patřit i řádné ošetření laku. Ten totiž dostává v zimě mnohonásobně víc "zabrat" než v létě. Silnice jsou plné soli, prachu a dalších nečistot, které se na laku rychle usazují a můžou způsobit výrazné poškození. Ochrana laku všem těmto rizikům zamezí, navíc dodá vysoký lesk, odpuzuje vodu i nečistoty a výrazně usnadní údržbu.

Máte všechno splněno? v tom případě přejeme klidnou jízdu. Pokud ne, chybějící autokosmetiku v klidu nakoupíte v našem e-shopu.


Nepropásněte naše slevové akce a novinky

Zadejte Váš e-mail, klikněte na Odebírat a my Vám pravidelně zašleme výběr toho nejzajímavějšího ze světa Škoda Originálních náhradních dílů.