CBdíly.cz

Jak vybrat zimní pneumatiky? Poradíme vám!

Jak vybrat zimní pneumatiky? Poradíme vám!
26.10.2023

Už máte přezuto? Nebo to necháváte na poslední chvíli, protože váháte, jestli vsadit na top výrobce, nebo vám stačí levnější gumy?

Udělejte si v tom jasno třeba podle výsledků testů pneumatik. Máme pro vás jejich souhrn a k tomu připomenutí dalších věcí, které byste měli vědět o zimních pneumatikách.

Jaká je povinnost podle zákona?


Říkal vám někdo, že termín přezutí pneumatik nemusíte zas tak řešit, pokud venku nemrzne a nesněží? V podstatě má pravdu. Dle §40a zákona 361/2000 Sb. totiž mají řidiči povinnost použít zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do 31. března, pokud:

  • je na silnici souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza,
  • lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza.

Jestli tedy vyrazíte 2. listopadu ještě na letních gumách a venku bude 10 °C a sucho, nejspíš pokutu nedostanete. Ale oddalovat návštěvu autoservisu nedoporučujeme, abyste pak jednoho mrazivého rána náhodou nemuseli do práce místo autem MHD.

Při výměně pneumatik se řiďte pravidlem 4


Zásady, podle kterých vybírat zimní pneumatiky, jsou jednoduché. Stačí, když si zapamatujete pravidlo 4:

  • měníme vždy všechny 4 pneumatiky
  • hloubka dezénu musí být aspoň 4mm
  • pneumatiky maximálně 4 roky staré
  • používáme 4 měsíce v roce

Pravidlo první je jasné, asi nepotřebujete, aby se přední a zadní kola chovala jinak. U pravidla číslo dvě vás chceme jen upozornit, že během zimy se pneumatiky ojedou vždycky aspoň o 1 mm, takže doporučujeme začínat na hloubce dezénu 5 mm. Když dezén nemá potřebnou hloubku, prodlužuje se brzdná dráha vozu, a určitě nechcete zrovna v zimě testovat na vlastní karosérii, o kolik přesně metrů to je.

 
Stáří pneumatik ovlivňuje jejich tvrdost, a zrovna u zimních potřebujete, aby byly spíš měkké. Pokud si chcete rovnou v servisu zkontrolovat, kdy byly vyrobené gumy, které kupujete, stačí se podívat na štítek a na mobilu si načíst uvedený QR kód. Tam najdete veškeré podrobnosti o značení pneumatik.

Vsadit na vítěze testů zimních pneumatik?


A co za značku vlastně koupit? Záleží, jak moc intenzivně v zimě jezdíte. Pokud je vaše nejdelší cesta k tchýni na druhý konec města nebo do obchodního centra, do práce chodíte pěšky nebo MHD, tak si vystačíte s českou klasikou Barum. Milovníkům technické a svižné jízdy, dlouhých cest a taky vášnivým lyžařům, kteří za sněhem vyráží každý volný víkend, doporučujeme sledovat, které značky vyhrály testy. Tentokrát jsme to udělali za vás. Jak to dopadlo?

 Nejznámější z německých testů ADAC vyhrály v sezóně 2021/2022 pneumatiky Bridgestone Blizzak LM005, které jsou i mezi favority roku 2023.  Má to ale jeden háček, ukázalo se, že se rychleji opotřebovávají. Dobře si vedou i pneumatiky značky Goodyear, ale některé modely nejsou dobré pro jízdu po náledí.

Co teď? Smiřte se s tím, že dokonalá pneumatika neexistuje. Pokud je ideální pro jízdu na sněhu, nejspíš se bude chovat hůř právě na suché vozovce. Proto jsme se nakonec zaměřili na to, abychom našli pneumatiku, která bude mít dobré výsledky ve všech kategoriích. Celkově nejlepší se ukázaly pneumatiky Continental WinterContact TS 870, které najdete i u nás, stejně jako další modely této značky. Continental doporučujeme, protože se stabilně drží na předních místech testů.

 
Už máte jasno, co koupíte? Výborně! Pokud ještě váháte, co vybrat, stačí si prohlédnout naši nabídku zimních pneumatik, kde určitě najdete ty pravé.

 


Nepropásněte naše slevové akce a novinky

Zadejte Váš e-mail, klikněte na Odebírat a my Vám pravidelně zašleme výběr toho nejzajímavějšího ze světa Škoda Originálních náhradních dílů.