CBdíly.cz

Vyhnete se po zimě výměně baterie, nebo ne?

Vyhnete se po zimě výměně baterie, nebo ne?
01.03.2023

Zima je období, které prověřuje psychickou odolnost řidičů i výdrž baterie auta. Jak je na tom váš akumulátor a poznáte, kdy ho vyměnit?

Poslední bod se vás netýká, protože jste na začátku sezóny koupili nový anebo jste si nechali udělat diagnostiku? Dobře pro vás! My ostatní musíme dávat pozor a dodržovat pár zásad, které by měly zajistit, že se baterie rychle nevybije. Tak či tak, určitě se vyplatí vozit v autě i startovací kabely.

 

Jezdit na nákup pro dobití nestačí 

 

Statistiky říkají, že pokud v zimě jezdíte jen trasy do 30 km, baterie se během jízdy nestačí dobít. Měli byste aspoň o víkendu vyrazit na delší výlet, anebo pravidelně dobíjet přes nabíječku. 

Životnost baterie můžete prodloužit i tím, že omezíte spotřebu elektřiny. Energetická náročnost na zajištění osvětlení, topení, zahřívání skel a sedadel, stěračů, atd., je totiž v zimním provozu extrémní. Možná to bude pro vás ze začátku trochu nepohodlné, ale brzo zjistíte, že se obejdete bez vyhřívání sedaček a že zadní okna klidně oškrabete ručně, místo abyste zadní okno odmrazovali elektricky. Myslete také na to, že byste neměli zapínat vnitřní osvětlení a ventilátor, pokud motor neběží.

 

Poznáte, že akumulátor odchází?

 

Nic netrvá věčně a většina akumulátorů vám vydrží jen pár let. Možná už jste si všimli, že nejdéle fungovaly hned ty první, které byly v autě při jeho koupi. Není to jen dojem, ale fakt, protože všechny součástky v autě se postupně opotřebují, elektroinstalace mívá závady, a nabíjení akumulátorů už nemusí být tak efektivní.  

Jak poznat, že je potřeba autobaterii vyměnit ještě předtím, než ráno nenastartujete? Třeba tak, že startér sice funguje normálně, ale motoru trvá, než se chytne. Nebo se z ničeho nic vypne stop-start systém. Přestávají se vyhřívat sedačky. Když se k tomu přidají svítící kontrolky, je jasno. 

 

Vsaďte na originální koncernové akumulátory 

 

Jestli chcete mít opravdu jistotu, že pro vaše auto děláte to nejlepší, zajeďte si do servisu a nechte si vyměnit starou autobaterii za novou, ale značkovou.  

Jejich velkou výhodou je nízká hodnota samovybíjení za horka i v mrazech a garantovaná dlouhá životnost. Kromě toho by měly mít po celou dobu životnosti rovnoměrný energetický výkon. Navíc v autorizovaných servisech máte jistotu, že akumulátory byly skladované v ideálních podmínkách. 

Originální akumulátory můžete pořídit jak do nejnovějších modelů, tak do starších vozů. Pro  vozy starší 5 let doporučujeme Škoda Economy baterie, pro novější se vyrábí 4 druhy akumulátorů s funkcí start-stop (baterie s absorpčním skleněným mikrovláknem), z toho 2 druhy odolnější baterie VLIES - AGM s 68 - 75 Ah a 2 druhy baterie EFB s 59 - 69 Ah.

Na výměnu autobaterie si vyhraďte dostatek času, protože kromě vymontování staré a instalace nové je potřeba připojit vůz k diagnostickému přístroji a naučit vůz komunikovat s novou baterií.  

Chcete si pro jistotu koupit novou baterii rovnou? V kategorii Autobaterie najdete široký výběr pro auta značky Škoda. 


Nepropásněte naše slevové akce a novinky

Zadejte Váš e-mail, klikněte na Odebírat a my Vám pravidelně zašleme výběr toho nejzajímavějšího ze světa Škoda Originálních náhradních dílů.