CBdíly.cz

Tolerance alkoholu za volantem v ČR a v cizině

Tolerance alkoholu za volantem v ČR a v cizině
30.06.2022

Jdeme jen na jedno. Okřídlená věta, které stejně nikdy nikdo nevěří. Jenže co když na to jedno (dvě, tři…) jedete? Berete si s sebou alkohol tester, abyste měli jistotu, že odjíždíte z party čistí? Nebo doufáte, že se to nějak vstřebá?

Vzhledem k tomu, že v Česku máme zatím uzákoněnou nulovou toleranci k alkoholu za volantem, pitím před jízdou riskujete pokutu, odebrání řidičáku anebo dokonce vězení. Kde je hranice, podle které se posuzuje závažnost tohoto provinění? A jak je to jinde v Evropě?

 

Česko – nulová tolerance s výjimkami

 

Možná se vám už stalo, že jste nadýchali kolem 0,2 promile a vyvázli bez pokuty. Nebyla to žádná náhoda ani dobrá vůle policie, při měření se totiž počítá s odchylkou 0,24. Takže když tvrdíte, že jste nepili, a ukáže se vám míň jak tahle hodnota, je to v pohodě. Vyšší čísla se už řeší.

Pokud alkohol tester ukáže:

  • do 0,3 promile – jde o přestupek, který policista sice zaeviduje a zahájí správní řízení, ale přijdete pouze o peníze (2500 - 20000 Kč), body se vám nepřičítají. Ve hře je i ztráta řidičáku, ale ten vám seberou jen tehdy, pokud nadýcháte opakovaně.

  • 0,3–1 promile – stále pouze přestupek, ale už vás to bude stát jak peníze (2500 - 20000 Kč), tak i 7 bodů. Navíc už vám reálně hrozí odebrání řidičáku až na 12 měsíců.

  • víc jak 1 promile – to už je trestný čin podle § 274 trestního zákoníku, tj. ohrožení pod vlivem návykové látky. Kromě přidělení 7 bodů a zákazu řízení na 1 rok až 10 let riskujete i pobyt ve vězení až na 3 roky.

Jediná výjimka, kdy vám projde řízení pod vlivem, je tzv. stav krajní nouze. Třeba když se stane úraz a sanitka by dojela až za dlouho, nebo když se rozjede překotný porod a potřebujete rodičku rychle dostat do porodnice. Dost často vám policisté i pomohou a odvezou transportovanou osobu sami, ale vy pak už musíte počkat, až alkohol vyprchá.

Zákaz alkoholu při řízení platí i pro cyklisty. Orosený půllitr po náročném úseku cyklostezky je sice dobrá odměna, ale ani tohle doplnění tekutin a energie nestojí za případné problémy.

Jak je to s alkoholem za volantem u sousedů?

 

Slovensko

Stejně jako u nás tady platí nulová tolerance. Pokud nadýcháte, hrozí vám pokuta až 1000 Eur a zákaz řízení až na pět let. Pokud se odmítnete podrobit zkoušce na přítomnost alkoholu, může se pokuta vyšplhat až na 1300 Eur.

Rakousko

Pokud máte řidičák míň jak 2 roky, nebo jste řidič MHD, nesmíte nadýchat víc, jak 0,1 promile. U ostatních je hranice 0,5 promile a cyklisté mohou mít až 0,8 promile.

Německo

Řidiči do 21 let a ti s čerstvým řidičákem nesmí pít vůbec, Pro ostatní platí hranice 0,5 promile.

Polsko

Tady jsou pravidla dost přísná, řidičům se toleruje alkohol v krvi do výše 0,2 promile, ale nad 0,5 promile už se jedná o trestný čin. Poláci s oblibou kontrolují i cyklisty.

 

Oblíbené turistické destinace a řízení pod vlivem

 

Španělsko, Itálie, Francie, Chorvatsko

Obecně povolená hranice alkoholu v krvi je ve všech těchto zemích 0,5 promile.

Velká Británie

Maximální povolené množství alkoholu v krvi je 0,8 promile a při překročení vás čeká pokuta až 5000 GBP nebo odebrání řidičského průkazu. U cyklistů to ale neplatí, pokud jste schopní se na kole udržet a jet aspoň víceméně rovně, nikdo se vás na pití ptát nebude.

I když jsou v ostatních evropských zemích k řidičům benevolentnější, nezneužívejte toho. I malé množství alkoholu zpomaluje reakce a lehce omezuje periferní vidění, takže se zvyšuje riziko nehody. Raději počkejte a pivo nebo něco ostřejšího si dejte až po úspěšném dojezdu.


Nepropásněte naše slevové akce a novinky

Zadejte Váš e-mail, klikněte na Odebírat a my Vám pravidelně zašleme výběr toho nejzajímavějšího ze světa Škoda Originálních náhradních dílů.