CBdíly.cz

Tipy, jak udržovat autobaterii, aby vám dlouho vydržela

Tipy, jak udržovat autobaterii, aby vám dlouho vydržela
28.02.2022

Otočíte klíčky v zapalování, ozve se cvaknutí a nic dál. Co teď? Zkusíte to ještě jednou, vyloudíte jen pár zakuckání a v tu chvíli je vám jasné, že vaše autobaterie právě odešla do věčných lovišť. Dá se těmto situacím vyhnout? Úplně asi ne, ale máme pro vás pár tipů ohledně výběru a údržby baterie, které vám pomůžou její životnost prodloužit.

Kupujte kvalitní autobaterie

Pokud nový akumulátor nepotřebujete mít do hodiny v autě, nekupte hned tu první, kterou uvidíte a bude vám připadat v pohodě. Za prvé, zkontrolujte si parametry od výrobce, co doporučuje, a to berte jako první kritérium při výběru. Pokud můžete, vyhněte se nákupu v supermarketech, ideální je zajet si k nám do autoservisu, to je jistota.

Kvalitní autobaterii poznáte nejen podle značky, ale i podle hmotnosti. Čím těžší je, tím víc má v sobě olova a tím déle vydrží. Cena olova bohužel v posledních letech dost vzrostla, takže se připravte, že tenhle nákup vaše peněženka pocítí. Platíte ale i za to, že budete mít další 4 roky klid, to je totiž předpokládaná životnost těchto baterií.

Kontrolujte baterii v zimě i v létě

Životnost 4 roky zůstane ale jen na papíře, pokud se o baterii nebudete starat. A to jak v zimě, tak v létě, protože k rychlejšímu vybíjení baterií přispívají jak mrazy, tak i extrémní horka. Nejlepší řešení je mít auto v garáži, ale to je zvlášť na sídlištích utopie, podobně jako rada parkovat vždycky ve stínu. I při „normálních teplotách“ se baterie vybíjí, a to rychlostí cca 2 % denně. Nejjednodušší cesta, jak ji udržovat nabitou, je alespoň jednou týdně jezdit delší trasy, minimum je 50 km (anebo půl hodiny).

Pro milovníky přesných dat doporučujeme pořídit si voltmetr nebo zkoušečku a pravidelně měřit napětí. Ideální je to v klidovém stavu, několik hodin po příjezdu. Pokud se hodnoty pohybují mezi 12,2 a 12,8 V, je to v pořádku, u nižších bude potřeba autobaterii dobít. Pokud se vám ukáže 13 V, buď máte špatný měřák, nebo je někde problém a bude to chtít servis.

Kontrola baterie je i dobrá prevence sulfatace. Když se autobaterie vybije a delší dobu tak zůstane, začnou se na elektrodách usazovat sulfáty a ty snižují její kapacitu.

Šetřete energii i v autě

Víte, že k rychlejšímu vybití baterie přispívá i klimatizace a autorádio v době, kdy neběží motor? Zvykněte si tyto spotřebiče zapínat až za jízdy, ať ušetříte.

Dalším, o něco skrytějším žroutem energie, je alarm. Jeho vypnutí už necháme na každém z vás.

Chcete si být 100% jistí, že vždycky nastartujete? Kupte si u nás na CBdíly.cz záložní autobaterii. V našem e-shopu máme značkové zboží, za jehož kvalitu se můžeme zaručit.


Nepropásněte naše slevové akce a novinky

Zadejte Váš e-mail, klikněte na Odebírat a my Vám pravidelně zašleme výběr toho nejzajímavějšího ze světa Škoda Originálních náhradních dílů.