CBdíly.cz

Roadtrip po Česku: víte, co vám nesmí chybět?

Roadtrip po Česku: víte, co vám nesmí chybět?
20.09.2022

Nudí vás pobyty v hotelu, kde musíte po ránu být do devíti na snídani? A do kempu už vás taky nikdo nedostane, protože naposled metr od vás tábořila rodina s nevychovanými dětmi a z druhé strany parta, která chodila spát ve čtyři ráno?

Vydejte se autem na vlastní roadtrip po Česku! Bude to chtít trochu plánování a správnou výbavu, protože přespávat budete v autě, ale rozhodně to stojí za to. Jestli to pro vás bude poprvé, mrkněte na naše tipy, co s sebou a kde můžete legálně přes noc zaparkovat.

 

Karavan nebo vaše vlastní auto? Zvládnete to s obojím!

 

První nejspíš budete řešit, čím pojedete. Karavan nebo obytný vůz je jistota, jenže většině z nás nic takového nejspíš v garáži neparkuje a pokud ano, asi už rady nepotřebujete, protože jste protřelí cestovatelé. Nám ostatním zbývají dvě možnosti. Buď půjčovna, ale pokud řešíte dovolenou na poslední chvíli, výběr nebude nic moc. A co vyzkoušet spaní ve vlastním autě?

 

Pohodlí při spaní v autě? Není problém!

 

Pokud máte kombi, jste v pohodě, protože stačí sklopit zadní sedačky a máte v kufru místa dost. Zbývá si to jen udělat pohodlné. Co třeba nafukovací karimatky? Na ně vám stačí lehký letní spacák nebo deka a máte vystaráno. Další možností je pořídit si matraci na míru. Dají se sehnat už hotové, anebo dostatečně dopředu zadáte výrobu a před dovolenou si je vyzvednete. Je to pohodlné spaní a zároveň jsou matrace vyrobené tak, že po složení zabírají minimum prostoru.

Majitelé hatchbacků se budou muset smířit s nocováním na sedačkách, anebo mít sebou venkovní spaní. Stan, hamaky, záleží, co je vám pohodlné. Hlavně berte v úvahu, že na jednu noc nepotřebujete přístřešek se dvěma předsíněmi a stříškou, ale úplně vám stačí malá “kopule” pro dvě osoby.

 

Vychytávky na táboření: od ranní kávy po outdoor sprchu

 

Cestování autem má oproti vandru jednu velkou výhodu, nemusíte se dívat na váhu věcí, které vezete. Snídani nebo večeři si dáte pěkně v pohodlí, skládací křesla a stolek se vám do auta vejdou zcela určitě. A co taková snídaně v trávě na piknikové dece, to je romantika!

Jídlo netřeba rozebírat, když si do Google zadáte heslo vaření pod stanem, vyjede vám spousta inspirace. Včetně toho, jestli je se vyplatí vozit přenosný gril anebo jaké balené hotovky jsou ty nejlepší.

Na druhou stranu, když už máte auto, můžete využít takové vychytávky, jako je handpresso, ruční kávovar, který zapojíte do 12 V zapalovače. Uvnitř se jednak ohřeje voda a potom i překape káva.

A co hygiena? Na jednodenních výletech to nejspíš neřešíte vůbec, nebo si umyjete ruce vodou z petky, ti pečlivější přihodí desinfekční gel nebo hygienické ubrousky. Po dvou dnech v letních vedrech a zvlášť cestování v autě se ale hodí větší opláchnutí. Když zrovna po ruce není rybník, anebo vám to přijde už moc, zachrání vás outdoorová solární sprcha. Je to vlastně vak z černého plastu, do kterého nalijete vodu a díky slunci se vám v něm poměrně rychle voda ohřeje. Pak stačí přimontovat hadici s malou sprchovací hlavicí a máte to skoro jako doma v koupelně.

 

Kde s autem zastavit na noc, abyste nedostali pokutu?

 

Poslední, ale vlastně jedna z nejdůležitějších věcí je místo, kde se utáboříte. V Česku žádný zákon nezakazuje být s autem přes noc třeba na polní cestě nebo někde u lesa. Jediné, co je třeba respektovat, je samozřejmě dopravní značení a zákaz vjezdu do národních parků a chráněných krajinných území. Stejně tak si dejte pozor na soukromé pozemky. Nejsme sice v Americe, takže naštvaný majitel s puškou nehrozí, ale návštěva přivolané policie ve dvě ráno vám ani jim moc dobré nálady nepřinese. Na druhou stranu, existuje dost majitelů, kteří přímo inzerují možnost zakempovat na jejich pozemku za malý poplatek, stačí se podívat na internet.

Pokud jste někde blízko civilizace, dá se na noc zůstat i na parkovištích u obchodních center nebo u pumpy. To ale už postrádá onu romantiku a dobrodružství.

Tak co, vydáte se letos někam na roadtrip? Jestli ano, tak vám přejeme hodně zážitků (těch pěkných a ne úplně adrenalinových)! A jestli jste právě zjistili, že vám chybí nějaká záíkaldní výbava, podívejte se do našeho e-shopu.


Nepropásněte naše slevové akce a novinky

Zadejte Váš e-mail, klikněte na Odebírat a my Vám pravidelně zašleme výběr toho nejzajímavějšího ze světa Škoda Originálních náhradních dílů.