CBdíly.cz

Připravte se na léto s nejlepšími značkovými pneumatikami

Připravte se na léto s nejlepšími značkovými pneumatikami
22.03.2023

Vyplatí se na jaře přezout auto? Jakou značku pneumatik vybrat?

Zjistěte, kdy vyměnit zimní pneumatiky za letní a proč si vybrat značkové pneumatiky od renomovaného výrobce.

Letní vs. zimní pneumatiky: dají se použít mimo sezónu?


Jako první se podíváme na to, co říká zákon. Zatímco používání zimních pneumatik je zákonem přesně definované, u letních tomu tak není. Takže pokud nechcete, měnit je nemusíte.

Využíváte téhle výhody a jako “letní” verzi používáte sjeté zimní pneumatiky? Možná to na první pohled vypadá jako super cesta, jak ušetřit. Ale v tomhle případě se to nevyplatí. Proč?

Zimní pneumatiky jsou měkčí a obsahují větší procento přírodního kaučuku, než mají letní pneumatiky. Díky tomu zůstávají pružné i v teplotách pod nulou a dobře drží na zmrzlé vozovce i na sněhu. Jenže v teplotách nad 7 °C tyto vlastnosti ztrácí. Jak moc?

V testech vyšlo, že auto se zimními pneumatikami má v létě delší brzdnou dráhu, když má zastavit ze 100 km/h, tak potřebuje 46 metrů, zatímco s letními jen 38 metrů. Navíc hůř drží v zatáčkách. Možná tedy ušetříte za výměnu pneumatik, ale každý den riskujete, že se vám stane nějaká nehoda.

Kontrolujete stav a stáří pneumatik?

 

Jestli patříte k řidičům, pro které je jarní výměna pneumatik samozřejmostí, určitě víte, že je potřeba je pravidelně kontrolovat. Mají správný tlak? A co opotřebení a hloubka dezénu? Podle zákona by letní pneumatiky měly mít minimální výšku dezénu 1,6 mm. Tuto hranici signalizují indikátory opotřebení. Pokud už se k ní blížíte, raději kupte nové pneumatiky hned, ať máte v létě klid a nemusíte je pořád kontrolovat.

Při rozhodování o výměně pneumatik je důležité sledovat nejen opotřebení, ale také stáří pneumatik. My doporučujeme vyměnit pneumatiky každé dva až tři roky, i když jsou v dobrém stavu.

Značkové pneumatiky – záruka kvality


Letní pneumatiky seženete na více místech, ale pokud chcete mít jistotu, že budou kvalitní, vsaďte na osvědčené prodejce značkových pneumatik, jako je náš e-shop.

Nabízíme pneumatiky od známých značek, například Continental, Barum, Pirelli, Semperit nebo Nexen. Jsou vhodné pro všechny vozy, záleží jen na specifikaci dle velkého technického průkazu. Umíme také pneumatiky, kterou jsou “šité přímo na míru vozu“, tzv. prvovýbavové, ty ale spadají jen do vyšších tříd vozů. Samozřejmostí jsou pneumatiky, které se pravidelně umísťuji na prvních místech v testech pneumatik (dtest, ADAC). Investice do kvalitních pneumatik se vyplatí, protože díky nim zvýšíte bezpečnost jízdy, snížíte hlučnost i náklady na údržbu vozu.

 

S kvalitními letními pneumatikami od značek Barum, Continental nebo Nexen zvládnete bezpečnou jízdu od jara až do podzimu. Vyberte si u nás vhodnou velikost letních pneumatik pro váš vůz! Pokud si na netroufáte na výměnu doma, doporučujeme navštívit některý z našich servisů CB Auto v Českých Budějovicích, Táboře nebo Českém Krumlově. 

 


Nepropásněte naše slevové akce a novinky

Zadejte Váš e-mail, klikněte na Odebírat a my Vám pravidelně zašleme výběr toho nejzajímavějšího ze světa Škoda Originálních náhradních dílů.