CBdíly.cz

Příprava auta na zimu: kontrolní seznam pro řidiče

Příprava auta na zimu: kontrolní seznam pro řidiče
24.11.2022

Kdo je připraven, není překvapen! U zimní výbavy vozu to platí dvojnásob. Co byste měli zkontrolovat, než přijdou první mrazy?

Je pravda, že se nám v posledních letech přívaly sněhu vyhýbají a ve městech spíš než mráz hrozí inverze. Na druhou stranu i v teplotách kolem nuly je potřeba být obezřetný. Vozovka je kluzká, mlží se vám skla a špatná výbava v kombinaci s nepozorností nebo protijedoucím svátečním řidičem, který nezvládne situaci, může vést k nehodě. Aby se vám to nestalo, projděte si náš seznam a zkontrolujte, jestli máte vše splněno.

Zimní pneumatiky – povinnost ze zákona

 

Jedno z hlavních pravidel silničního provozu říká, že byste vždy měli jízdu přizpůsobit stavu vozovky. V zimě vám ale před policejní kontrolou argument, že přece jedete opatrně, neprojde. Dle §40a zákona 361/2000 Sb. mají totiž řidiči povinnost použít zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do 31. března, a to jednak v případě souvislé vrstvy sněhu, ledu nebo námrazy na silnici, ale taky pokud lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza. V teplotách kolem nuly se vám velmi jednoduše může stát, že vás Waze nebo jiná navigace povede trasou, kde je chladněji, než před vaším domem, a kde už námraza hrozí.

Proto pokud jste to ještě neudělali, raději zajeďte do servisu, vyberte si kvalitní zimní pneumatiky a vůz přezujte.

Je autobaterie dost nabitá?

 

V zimě dostává autobaterie řádně zabrat. Už jen to, že si zatopíte nebo zapnete vyhřívání oken a zrcátek, bere spoustu energie, a navíc se v noci v chladném počasí baterie vybíjí mnohem rychleji, než v létě.

Pamatujete si, kdy jste ji naposled měnili? Jestli to bylo před více než třemi lety, kupte si novou autobaterii. Výjimkou jsou baterie AGM, ty jsou standardem u nových vozů a vydrží delší dobu. U nabíjení ale pozor - vyžaduje to speciální nabíječku vybavenou mikroprocesorem

Jestli chcete mít stoprocentní jistotu, že po ránu nastartujete, zajeďte si do autoservisu na diagnostiku autobaterie, kde vám provedou i zátěžový test. Je to rychlovka, za 5 minut budete vědět, na čem jste. Součástí diagnostiky je konzervace pólových vývodů.

Když už budete v autoservisu, kupte si pro jistotu sadu startovacích kabelů, protože i nová baterie se může náhodou vybít (třeba taková omylem rozsvícená světla přes noc) a tohle bude vaše pojistka.

Zkontrolujte klimatizaci

Sedět v autě v zimní bundě není ani pohodlné, ani bezpečné. Pokud tedy chcete mít jistotu, že bude v autě teplo, zkontrolujte před zimou i systém klimatizace. Nezapomeňte vyměnit kabinový filtr. Když je ucpaný, cirkulace vzduchu nefunguje, jak má, a můžou se vám třeba začít mlžit okna. 

Výměna kapalin se netýká jen ostřikovačů

 

K zimní přípravě auta patří samozřejmě i výměna kapaliny do ostřikovačů. Při poklesu teplot začne kapalina letních ostřikovačů zamrzat a může ucpat celý systém ostřikovačů včetně trysek. To není úplně ideální, takže moc nečekejte a vyměňte ji za zimní směs, která obsahuje účinné nemrznoucí látky, jako je glycerin.

 

Možná vás překvapí, že byste před zimou měli věnovat pozornost i olejům a chladící kapalině. Experti ale jejich kontrolu a výměnu před zimou doporučují, zejména tehdy, pokud od poslední výměny uběhla delší doba. Výměna oleje může přispět k prodloužení životnosti pohonné jednotky, a i startování bude jednodušší. U chladicí kapaliny stačí pro začátek zkontrolovat teplotu zamrzání pomocí hustoměru, který mají v každém autoservisu, nebo si ho můžete pořídit i sami.

 

Tip na závěr:

 

Pořiďte si do auta místo textilních gumové koberečky. Jednak se lépe čistí a taky se v nich nedrží vlhkost, takže zamezíte zbytečnému mlžení skel. 

 

Zjistili jste, že potřebujete před zimou něco dokoupit? Mrkněte se do našeho e-shopu. Nabízíme vám vše, co pro zimní výbavu auta potřebujete. 


Nepropásněte naše slevové akce a novinky

Zadejte Váš e-mail, klikněte na Odebírat a my Vám pravidelně zašleme výběr toho nejzajímavějšího ze světa Škoda Originálních náhradních dílů.