CBdíly.cz

Přezout zimní gumy za letní, ano nebo ne?

Přezout zimní gumy za letní, ano nebo ne?
17.03.2022

Víte, že skoro 10 % řidičů jezdí na zimních pneumatikách i v létě? Patříte k nim, nebo poctivě dvakrát ročně přezouváte? Podle nás je výměna pneumatik před sezónou nutnost. Proč? To jsme sepsali do následujících odstavců.

V zimě drží, v létě plavou

 

„Na to popojíždění po městě a o víkendu na výlety mi stačí jedny pneumatiky na celý rok.“

Argument, že při málo intenzivním ježdění nemusíte přezouvat ze zimních na letní pneumatiky, patří k nejčastějším. Něco málo pravdy na tom je, jenže jako u většiny teorií je tam spousta podmínek. Museli byste jezdit velmi plynule, zatáčky projíždět opatrně a pokud prší, nechat auto doma. Jestli to tak někdo má, gratulujeme.

Jenže běžný řidič, zvlášť když jede po městě, se stylu brzda, plyn neubrání. No a když to můžete mimo město konečně rozjet, proč si nedat každou zatáčku pěkně zostra?

Právě v těchto dvou situacích se pozná rozdíl mezi zimními a letními pneumatikami. Zimní pneumatiky jsou měkčí a mají jiný dezén. Potřebujete totiž, aby v zimě kola na silnici dobře přilnula, dokázala se vyrovnat s tajícím sněhem a vydržela bez poškození i při větších mrazech. Díky těmto vlastnostem ale zimní pneumatiky v létě hůř drží stopu v zatáčkách a navíc se brzdná dráha auta prodlouží až o 15 %. Zkušení řidiči přirovnávají řízení takového vozu ke kormidlování lodi, protože auto na silnici občas “plave”, místo aby jelo a zastavilo tam, kde chtějí.

 

Už zase na benzínku?

 

„To už dojezdím a na zimu si koupím nové.“

Další z oblíbených argumentů, tentokrát na téma kdo šetří, má za tři. S tím taky nepočítejte. Jízda na měkkých zimních pneumatikách vám zvýší spotřebu paliva až o 20 %. A při dnešních cenách nafty a benzínu si schválně spočítejte, za jak dlouho projedete to, co ušetříte na nových pneumatikách.

 

Kdy je nejlepší přezout?

 

Asi už se shodneme, že jezdit v horku na letních pneumatikách je jednak bezpečnější a jednak vám i ušetří spoustu peněz. Kdy byste tedy měli měnit gumy?

Zákon na tohle nemyslí. Zatímco u zimních pneumatik máte jasně dané datum a podmínky, při kterých je musíte mít, u letních pneumatik se zákonodárci spoléhají na váš zdravý rozum. Ten říká přezout v případě, že už nehrozí přízemní mrazíky. Konkrétně to bývá během dubna, kdy teplota ve dne i v noci je vyšší jak 7 °C. Nemusíte ale spěchat, aprílové počasí je nestálé a často po teplém víkendu ještě teploty spadnou.

Náš tip: Pokud vás čeká nákup nových letních pneumatik, pořiďte si u nás v e-shopu značkové. Mají lepší vlastnosti a déle vám vydrží, jak no name z obchodu.


Nepropásněte naše slevové akce a novinky

Zadejte Váš e-mail, klikněte na Odebírat a my Vám pravidelně zašleme výběr toho nejzajímavějšího ze světa Škoda Originálních náhradních dílů.