CBdíly.cz

Elektromobily v Česku: módní trend nebo doprava budoucnosti?

Elektromobily v Česku: módní trend nebo doprava budoucnosti?
16.08.2022

Jaká je současná situace na poli elektromobility v Česku a jaké jsou plány do budoucna?

Ekologická témata hýbou světem a nevyhýbají se ani automobilovému průmyslu. Jednou z podstatných změn, která nás v nejbližších 15 letech čeká, je ukončení prodeje aut se spalovacím motorem, kterou potvrdilo letošní zasedání Evropského parlamentu. Tato část Zelené dohody pro Evropu (Green Deal) by měla začít platit od roku 2035.

 

Elektromobily hlavně pro firmy, ostatní odrazuje cena a nabíjení

 

Zastánce čisté mobility určitě potěší fakt, že počet prodaných elektromobilů se rok od roku zvyšuje a letos už jich po Česku jezdí přes 12 000. Mezi značkami s přehledem vede Škoda s modelem ENYAQ a Citigo-e, o něco méně se prodává TESLA a postupně si své místo na slunci buduje i VOLKSWAGEN s řadou ID.

75 % prodaných elektromobilů míří do firem. Většinou jde o firmy, které se prezentují jako inovativní, je pro ně důležitá ochrana životního prostředí anebo se jim to prostě vyplatí ekonomicky. Do té poslední patří hlavně firmy, které dělají rozvozy, protože elektromobily jsou do města a na krátké trasy úplně ideální.

Domů si v Česku elektromobil zatím pořídí jen opravdoví nadšenci a milovníci moderních technologií hlavně z řad podnikatelů. Většina běžné populace není z elektromobilů moc nadšená a má k tomu několik důvodů:

  • vysoká pořizovací cena – u výše zmiňované Škody ENYAQ se nedostanete pod milion. Nejprodávanější vůz roku 2022 – Škoda FABIA se spalovacím motorem stojí okolo 400 000. Sice se už u nás rozjíždí i obchod s ojetými elektromobily, ale pořád se jejich cena pohybuje dost vysoko.

  • nedostatek nabíjecích míst – některé firmy už mají nabíječky na elektromobily, dobití je možné i u obchodních center Kaufland a Lidl, ale celkově je síť nabíjecích míst zatím dost řídká. Ideální je nabíjet elektromobil doma. Když máte rodinný domek, je to jednoduché, protože si stačí pořídit wallbox, ale kdo bydlí v paneláku, ten má smůlu.

  • krátký dojezd – u elektromobilů je vzdálenost, kterou zvládnou na jedno nabití ujet, poměrně krátká, a lidé to vnímají jako velké omezení.

 

Elektromobilní platforma slibuje změnu pro ČR

 

Vzhledem k tomu, že elektromobilita není „vlna, co šplouchne zas nazpátek“, budeme se muset naučit plavat.

Právě proto vznikla Elektromobilní platforma, projekt zastřešený Škoda AUTO, ČVUT a energetickými společnostmi, která chce pomoci firmám i běžným občanům postupně začleňovat elektromobily do běžného života.

V plánu je vytvořit 35 000 dobíjecích bodů, které budou rozmístěné rovnoměrně po republice, nabízet dotace zájemcům o elektromobily a vzdělávat veřejnost.

Elektromobily jsou dopravní prostředky, se kterými bude potřeba do budoucnosti počítat. Jak brzo budou ale dostupné pro běžné občany, to nikdo neví. Zatím vypadá pravděpodobnější varianta masivnějšího rozšíření elektrokol, elektromotocyklů a elektrokoloběžek.


Nepropásněte naše slevové akce a novinky

Zadejte Váš e-mail, klikněte na Odebírat a my Vám pravidelně zašleme výběr toho nejzajímavějšího ze světa Škoda Originálních náhradních dílů.