CBdíly.cz

Bezpečnost na prvním místě: proč se vyplatí mít dětské sedačky s isofixem?

Bezpečnost na prvním místě: proč se vyplatí mít dětské sedačky s isofixem?
05.06.2023

Zamysleli jste se někdy nad tím, jak jezdíte, když máte děti v autě? Už to asi nebude závod po dálnici a projíždění křižovatky na oranžovou, že?

S příchodem dětí se totiž i z pirátů silnic stávají obezřetnější řidiči. Jenže ti nezodpovědní řidiči kolem nás nezmizí a tak je na místě udělat co nejvíc pro to, aby byly děti v autě v bezpečí za každé situace. Jedním z důležitých prvků je správná a kvalitní dětská autosedačka s isofixem

Jak isofix funguje a jaké jsou výhody sedaček s isofixem oproti jiným variantám? Které sedačky se vyplatí kupovat? Určitě najdete spoustu informací v rodičovských diskuzích, ale u nás budete mít informace stručně, přehledně a bez zbytečných smajlíků. Stačí věnovat pár minut následujícím řádkům. 

 

Co je ISOFIX a jak funguje?

 

ISOFIX je mezinárodně používaný systém připojení autosedačky k vozidlu bez použití bezpečnostních pásů. Skládá se ze dvou háčků na samotné autosedačce, které se přichytí k příslušným kovovým tyčkám umístěným pod polstrováním zadních sedadel, což vytváří velmi pevné a bezpečné spojení. Díky isofixu se sedačka nikam neposouvá a nenaklání, takže zaručuje bezpečí i v prudkých zatáčkách a ani při nárazu se nemůže uvolnit a někam odskočit.

Většina osobních aut vyrobených po roce 2000 už isofix má. Isofix doporučují nejen automobilky a výrobci dětských autosedaček, ale i nezávislí odborníci, kteří každý rok provádějí testy na jejich účinnost a bezpečnost.

 

Výhody používání autosedaček s isofixem 

 

Upevnění sedačky pomocí systému isofix je mnohem snadnější a rychlejší než použití pásů, protože stačí ze sedačky pomocí jednoho stisknutí tlačítka vysunout háčky a pak jednoduše zaklapnout na tyčky v zadních sedadlech. V porovnání se starším systémem, kdy se musel složitě provlékat pás, ušetříte čas a nebudete komplet zpocení ještě před tím, než se pokusíte přemluvit dítě, aby si sedlo dovnitř. Pás sice na větší sedačky s isofixem patří také, ale zapínáte ho úplně stejně, jako by na sedačce seděl dospělý člověk. Proto je tento typ sedaček pro děti pohodlnější a vám dá míň práce je do sedaček zapnout. Samozřejmě bez bundy! 

Další výhodou je zvýšená bezpečnost, protože isofix systém poskytuje větší stabilitu a snižuje riziko poranění v případě nehody. Některé sedačky s isofixem mají ještě navíc vysunovací nohu, kterou zapřete o podlahu, a pak už se sedačka opravdu nehne ani o centimetr. 

S isofix sedačkami se také snadno manipuluje. Staré typy autosedaček bývají těžké a objemné, což může být problém, pokud potřebujete autosedačku přemístit z jednoho vozu do druhého.

 

Jak vybrat tu správnou?

 

Potřebujete vědět dvě hlavní věci – věk a váhu dítěte. Nemusíte to brát úplně na gramy, spíš jde o to, jestli má dítě 8 nebo 25 kg. Máme totiž tři až čtyři (podle výrobce) velikosti sedaček, od “vajíček” pro miminka až po podsedáky pro školáky. 

Vajíčka (do 13 kg) se dávají proti směru jízdy. Jen některé typy ale mají isofix, levnější výrobky připevníte jen pásem. My ale doporučujeme dbát na bezpečnost a investovat do kvalitní sedačky BABY-SAFE Plus s isofixem a s možností polohování. 

Autosedačky pro větší děti (do 18 nebo do 36 kg) už se dávají po směru jízdy. Ty pro menší děti mají pětibodové pásy, ty pro větší se zapínají jen na pás v autě. 

Potřebujete mít autosedačku co nejrychleji doma? Podívejte se k nám do e-shopu. V naší nabídce máme kvalitní autosedačky značky Škoda, jak pro menší, tak pro větší děti. Stačí si vybrat! 


Nepropásněte naše slevové akce a novinky

Zadejte Váš e-mail, klikněte na Odebírat a my Vám pravidelně zašleme výběr toho nejzajímavějšího ze světa Škoda Originálních náhradních dílů.