CBdíly.cz

Autem na cyklovýlet: kde převážet kola?

Autem na cyklovýlet: kde převážet kola?
31.03.2022

Jaro je tu a s ním i start cyklosezóny. Chcete letos konečně poznávat i jiné cyklotrasy, než ty ve vašem okolí? Nebo se chystáte na dovolenou a kola poprvé berete s sebou?

Aby to pro vás bylo co nejjednodušší, máme pro vás shrnutí možností, jak převážet kola v autě bezpečně a bez riskování odcizení.

 

Kolo jedině do kufru – anebo ne?

 

Varianta nejjednodušší, nejlevnější a podle někoho i nejbezpečnější. Pokud máte jen jedno kolo a malý batoh, je to v pohodě, bude stačit sklopit zadní sedadla. U dvou kol a více zavazadel už to začíná být prostorově náročnější a nejspíš budete muset demontovat přední kola. A pak je tu otázka bezpečnosti.

Z kufru je sice složitější kolo ukrást, ale na druhou stranu při jízdě a hlavně prudkém brzdění se může stát cokoliv. Když už se tedy rozhodnete pro tuhle variantu ježka v kleci, pořádně kola v kufru zafixujte k vázacím okům nebo pomocí interiérového držáku a ještě pro jistotu obalte dekou, ať se neodřou.

 

S nosičem na střeše opatrně

 

Varianta dlouhodobě nejpopulárnější, relativně levná a nenáročná na skladovací prostory. Umístění kol na střechu je ideální řešení pro majitele kombíků, protože tenhle typ auta má ve výbavě hagusy, na které se jednoduše přimontují příčníky a samotný nosič na kolo. U vozů, které hagusy nemají, se příčné nosiče upevňují do kotvících bodů v karoserii, nebo za rám karoserie nad dveřmi.

Jak vás to vyjde cenově? Když už dáte desítky tisíc za dobré kolo a každý rok ho vozíte do servisu, tak se určitě najde i dost peněz na jednorázovou investici do kvalitního nosiče na střechu. Takový neseženete v supermarketu, ale ve specializované prodejně zaměřené přímo na příslušenství pro auta různých značek. Třeba pro značku Škoda jsou na trhu nosiče pro jednotlivé modely přímo na míru. Každý z nich navíc prochází náročným crash testem, kde se potvrzuje jeho bezpečnost, takže se nemusíte bát, že by vám kolo samo někam odcestovalo.

Jízda se střešním nosičem může být zkouška trpělivosti pro milovníky rychlé jízdy. Tachometr na 120 km/h fakt nevytáčejte, držte se spíš osmdesátky a v zatáčkách ještě zvolněte. Auto se zátěží na střeše se chová jinak a pokud navíc fouká vítr, může vás to trochu rozhodit. A nezapomeňte na kola při vjezdu do garáže, ať si zbytečně nepromáčknete střechu.

 

Nosič na tažné zařízení – volba pro zastánce pohodlí

 

Poslední možností, jak přepravovat kola, jsou speciální nosiče na tažná zařízení. Pokud zrovna nemáte výšku průměrného basketbalisty, bude se vám líbit, že u těchto nosičů se nemusíte natahovat nikam do výšky a bát se, že vám kolo spadne na hlavu. Nehrozí ani kolize při vjíždění do garáže.

Samotný nosič se snadno instaluje, umožňuje pohodlnější naložení kol – včetně těch elektrických, a snižuje aerodynamický odpor vozu (a tím i spotřebu). Navíc je sklopný a i v naloženém stavu se přes něj pohodlně dostanete do zavazadlového prostoru.

Jedinou nevýhodou tohoto způsobu přepravy je nutnost zajistit viditelnost registrační značky, kterou nosič zakryje. Nezapomeňte si zažádat o novou a tu pak umístěte přímo na nosič.

Nemáte tažné zařízení? Nevadí, v našem e-shopu pořídíte jak nosiče, tak veškeré potřebné příslušenství. Pak už zbývá jen správně nahustit kola a vyrazit na výlet!


Nepropásněte naše slevové akce a novinky

Zadejte Váš e-mail, klikněte na Odebírat a my Vám pravidelně zašleme výběr toho nejzajímavějšího ze světa Škoda Originálních náhradních dílů.